Sürgős ellátást igénylő bőrtünetek

1. Bőrvérzés

0.5-5 mm liláspiros, bőrből nem kiemelkedő folt, ami nyomásra (pl üvegpohárral) nem halványul el:

Amennyiben magas láz, elesett általános állapot, kicsiknél esetleg fejhangú sírás, nagyoknál fejfájás kíséri, hívjunk mentőt, mert nagy valószínűséggel agyhártyagyulladás áll a háttérben. A túlélési esélyek jobbak, ha 1 órán belül megkapja a beteg az intravénás antibiotikumot.

 

Ez a fajta gyorsan szokott terjedni: kezdetben néhány 1 mm-es pötty, pár óra múlva pedig így is kinézhet:

Ha nincs láz, a kis beteg jól van, nagy valószínűséggel vérlemezkeszám-csökkenés áll a háttérben, ami lehet autoimmun eredetű (ITP-a legtöbb bőrvérzést gyerekkorban ez okozza, a praxisban is volt már), ez is néhány órán belüli ellátást igényel. Vagy lehet leukémia tünete, ami szintén kórházi kezelést tesz szükségessé még aznap! Nem követünk el hibát, ha ilyenkor is mentőt hívunk.

 

2. Gyorsan terjedő, nagy felületre kiterjedő csalánkiütés:

Bőrből kicsit kiemelkedik, karéjos a széle, és a közepe általában fehér. Nagyon viszket, és nagyon változékony (1 órán belül is nagyon máshogy néz ki). Ha hirtelen jelentkezik és gyorsan (15-60 percen belül szinte az egész testet beteríti) terjed, sürgős orvosi ellátást igényel.  Általában allergia (pl. tojás-, mogyoró-, eper-, vagy gyógyszerallergia okozza. Amennyiben légúti tünetek: nehézlégzés, ""van a számban valami"-érzés, fulladásérzés kíséri, hívjunk mentőt! Addig is, amíg orvos kezébe kerül a kis beteg, adjunk antihisztamint (valamilyen antihisztamint érdemes otthon tartani, 2éven felülieknek Zyrtec csepp, Claritin szirup recept nélkül kapható, piciknak Fenistil cseppet vagy Aerius szirupot szoktunk írni, sokaknak van otthon), és ha van kruppos kúpunk (prednisolon kúp 30  mg), azt is lehet adni együtt az antihisztaminnal.

Közelről:

Hives Picture

és elég gyorsan kinézhet így is (feldagadva az ajkai és a nyelve):

Picture of a baby with a swollen lip and flushed skin

Ha 10 cm-nél kisebb a csalánkiütés, és nem terjed, légúti tünet nincs, és a gyerek jól van, elég, ha adunk antihisztamint és figyeljük, hogy alakul. (Akár fel lehet hívni a háziorvost is, hogy kell-e orvosi vizsgálat vagy más beavatkozás...)

 

3. Nagy lemezekben történő bőrleválás (toxikus epidermalis nekrózis, Lyell-szindróma, Toxikus shock-szindróma)

Bőr felső rétegének hirtelen, teljes rétegében történő elhalás. Lehet bakterialis fertőzés (Staphylococcus), vagy toxikus szer használatának következménye. Az alatta levő részen keresztül nagy mennyiségű folyadék léphet ki, és baktérium pedig be, ezért sürgős ellátást igényel.  Ha égés, forrázás után válik le azonnal a bőr, a legfontosabb a folyamatos folyó vízzel való hűtés, amíg a mentő kiér!(A napégést követő enyhe hámlás, ahol már alatta az új bőr kialakult, nem ez az eset.)

Képtalálat a következőre: „toxic epidermal”

 

 

Képek forrása:

http://www.oegk.at/Meningokokken.html

https://megru.ch/j3/innere/infektionen/meningokokk03.html

http://jana-ein-langer-weg.de/meningokokken/

https://www.aafp.org/afp/2011/0501/p1078.html

http://www.homeremedieschannel.com/home-remedies-for-hives.htm

http://www.bbc.com/news/health-25950422