Asztma/ asztmatikus hörghurut

Hirtelen kialakuló nehézlégzés, melynél a kilégzés a nehezített, így néz ki:

https://www.youtube.com/watch?v=OxDj_QaTk44

Figyeljük meg, hogy a belégzés szabad, a kilégzésben hallható a sípolás, gyors a légzés, és a levegőt csak hasizom bevonásával, préselve tudja kifújni a kisbaba (megtévesztő módon közben jókedvű, és játszik, csecsemőkre ez enyhe-közepes esetekben jellemző, mégis kezelésre van szüksége.)

Oka leggyakrabban légúti fertőzés, csecsemőknél és kisgyerekeknél ezt az állapotot asztmatikus vagy obstruktiv hörghurutnak nevezzük, ami nem azonos a későbbi asztmával.Az asztmatikus hörghurut néhány hét alatt elmúlik, és optimális esetben nem is ismétlődik többször. Néhány kórokozó típusosan tud obstruktív hörghurutot okozni, ilyen pl. az RSV. A klasszikus asztma kialakulása egy hosszabb folyamat, krónikus légúti gyulladás (mely általában allergiás eredetű) jellemzi, légúti szűkület fertőzés nélkül, pl. fizikai terhelésre, hideg levegő belélegzésére, allergének jelenlétére (legismertebb talán a parlagfű, de állatszőr, por, penész, egyéb pollenek is kiválthatják).

Amennyiben ilyen, nehezített kilégzéssel járó asztmatikus roham jelentkezne gyermekünknél, először segítsük függőleges helyzetbe,  és vigyük hidegre, nagyon enyhe esetben ez elég lehet. Amennyiben továbbra is hallható a kilégzési sípolás, fojtó, szinte folyamatos köhögés, akkor hörgőtágító terápia megkezdése szükséges. Amennyiben gyermekünknek ez az első ilyen epizódja, keressünk orvosi segítséget, ha nem kap levegőt (kékül a szája, nagyon behúz a mellkasa, egyre magasabb hangon sípol), hívjunk mentőt!

Ha volt már hasonló rosszulléte, akkor feltehetően van otthon hörgőtágító (Ventolin), ebből adjunk 2 puffot (6 éves kor alatt toldalékkal, babyhalerrel, vagy végszükség esetén kivágott talpú tejfölös pohárral, 1 puff beadása után 5 belégzést várjunk, majd adjuk be a 2. puffot, szintén 5 belégzést várva). Ha nincs javulás, 20 perc múlva meg lehet ismételni a 2 puffot, amennyiben van valami javulás, de még nem "az igazi", ismét adhatunk 2 puffot. Amennyiben nincs javulás a 3x20 percenként beadott Ventolinra sem,  keressünk orvosi segítséget! Ha nagyon rosszul van, kékül a szája, nagyon behúz a mellkasa, hívjunk mentőt, addig is, amíg kiér, 4 percenként 4 puff Ventolin adandó.

Babyhaler kezelése: ventolint felrázzuk, levesszük a kupakját, beillesztjük a babyhaler nyílásába. A maszkot a gyerek orrára-szájára illesztjük, figyelve, hogy jól illeszkedjen. Megnyomjuk a sprayt, figyeljük, ahogy kiáramlik a halerbe, majd várunk 5 belégzést, és megynomjuk újra, megint 5 belégzést várunk. Hetente egyszer érdemes elmosni a halert, szétszedve, mosószeres vízben, videósegítség, bár angolul, de itt található.