Krupp

KRUPP- avagy hirtelen jelentkező belégzési nehezítettség

Enyhe esetben csak ugató köhögés, kis rekedtség, videó itt:

https://www.youtube.com/watch?v=mSbvj-OpFas

Mit kell tudni róla? Általában vírusos légúti fertőzés váltja ki, ami a gége környékén jelentős nyálkahártya-duzzanatot okoz, rontva ezzel a légzést. Minél kisebb a gyerkőc, annál szűkebbek még a légutai, tehát ugyanaz a duzzanat jelentősebb légúti szűkületet okoz (ezért veszélyesebb). A nyálkahártya-duzzanatot fokozza a meleg (levegő, étel, ital), a száraz levegő (mert kiszárad), és ha alszik a baba (mert ilyenkor is hajlamos kiszáradni a nyálkahártya). 6 hónapos-6 éves kor között a leggyakoribb, általában ősztől-tavaszig, ködös időben, és délutáni vagy éjszakai alvás során, vagy közvetlenül ébredés után jellemző. Gyakran előfordul az is, hogy amikor lefektetjük a gyereket, még semmi baja (max. vizes orrfolyása van), és ugatva köhögve ébred.

Mit tehetünk? Próbáljunk nem pánikba esni, és próbáljuk a gyereket is megnyugtatni (síró gyereknek még kevesebb levegő jut). Ha a gyerek ugatva köhög, egyszerű a "diagnózis", ha kap levegőt (nem kék a szája széle), csavarjuk be takaróba, és vigyük ki az erkélyre/udvarra 15 percre (ha nyár van, nyissuk ki a mélyhűtő ajtót, és ezt a hideg levegőt lélegeztessük be a gyermekkel). Ha 15 percen belül javulás nincsen, tovább kell lépnünk, ha ez az első kruppos rohama a gyereknek, kérjünk orvosi segítséget. Ha nem ez az első, akkor adjunk neki "kruppos" kúpot (Rectodelt vagy prednisolon kúpot), nyitott ablak mellett várjuk, közben párásítsunk (ha nincs párásítónk, a zuhanyt hideg vízre állítva maximalisan megnyitva is elég jó párát tudunk csinálni). Ha 1 órán belül nincs javulás, kérjünk orvosi segítséget. Ha a gyerek szája széle kék, nagyon "húz", nagyon jár a mellkasa, hívjunk mentőt (104). Ha jobban van, nyitott ablak mellett altassuk tovább, ha tehetjük, párásítsunk alvás közben, kúpot 12 óránként adhatunk. Ha kúp is kellett, érdemes lehet orvosnak megmutatni másnap.

 

Súlyos esetben: kifejezett nehézlégzés tünetei

Ha nem igazán köhög a gyerek, de nehezen kap levegőt, nehezebb megállapítani, hogy a krupp áll-e a háttérben. Ilyenkor figyeljük meg, hogy a belégzés vagy a kilégzés a nehezített, kruppnál enyhe-közepes esetben a belégzés, súlyos esetben a belégzés és a kilégzés is nehezített, míg asztmánál, asztmatikus hörghurutnál (obstruktiv bronchitis) a kilégzéshez kell több izommunka (és a belégzés általában gond nélkül megy).

Súlyos kruppos nehézlégzéses gyermek:

https://www.youtube.com/watch?v=Qbn1Zw5CTbA

Ennél a kisgyereknél megfigyelhetjük, hogy belégzésnél "húz", sípol a légzése (stridoros), belégzésnél a nyakánál a mellcsont felett és a bordái között is behúznak az izmok, még az orrszárnyait is használja a belégzéshez. Lehet látni rajta azt is, hogy a kilégzés is nehezített, mert kilégzésnél behúzódik a hasa, és szaporán veszi a levegőt (láztalanul). Aki nyugalomban (alvásban) ilyen tüneteket mutat, azt ébresszük fel, vigyük hidegre, ha van, akkor kapjon "kruppos" (prednizolonos v. Rectodelt) kúpot, és ha javul a helyzet, vigyük kórházba. Ha nem javul 15-20 perc alatt, hívjunk mentőt! Amennyiben nem kap a gyermek jól levegőt, kékül a szája, még magasabb hangú és hosszabb a belégzés, azonnal hívjunk mentőt, de a megérkezéséig vigyük hidegre (és a kúpot is kapja meg, ha van).

A kórházban, (de már a mentőben is), van lehetőség adrenalin (Micropnephrin)-inhalálásra, ami nagyon hatékonyan csökkenti a duzzanatot, de orvosi felügyelet mellett alkalmazható, ill. van lehetőség oxigénadásra, és ha kell, gyulladáscsökkentőt vénásan is tudunk adni. Amennyiben a gyermek oxigénnel való ellátása így sem biztosítható, gépi lélegeztetés lehet átmenetileg szükséges (ez évi néhány gyermek). Súlyos krupp-tünetek esetén pedig mindig felmerül a gyanú, hogy nem egy súlyos bakterialis, pörkös gége-légcső-hörgőgyulladással állunk-e szemben, ami ugyan nagyon-nagyon ritka, de néhány óra alatt légzési elégtelenséghez vezethet, ezért is legyünk óvatosak...