COVID (2022.10.06-tól)

Jelenlegi helyzet:  az omikron BA2, 4. és 5. variánsai fertőznek, a vírus erősen fertőző, de úgy tűnik, kevésbé érinti a tüdőt, kevesebb a súlyos betegség és a halálozás. Akinek volt már omikron-fertőzése (2022. januártól volt covidos valamikor), vagy oltott, annak valamennyi védettsége van, ami a fertőződéstől, a tünetes betegség kialakulásától kevésbé, a súlyos, kórházi kezelést igénylő állapot kialakulásától elég jól véd, főleg 60 éves kor alatt. Gyermekben a súlyos Covid-fertőzés nagyon ritka.

Fel kell merüljön a Covid-fertőzés gyanúja: 

-tünetek esetén: láz vagy hőemelkedés (a legtöbb gyerek nem lázas, de néhányuknak 40 C körüli lázuk van) /vagy légúti tünetek: orrdugulás, torokfájás, köhögés esetén. Néhány gyereknél hasmenés, hányás jelentkezik, és nincs légúti tünet. Fejfájás, izomfájdalom a nagyoknál jellemző, a kicsik inkább nagyon nyűgösek. Szaglás-ízérzésvesztés későbbi tünet, a 3-6. nap környékén szokott jönni, kamaszoknál, felnőtteknél.

-kontaktság esetén: covid-fertőzött emberrel egy légtérben tartózkodás 15 percen túl, 2 m-en belül zárt térben maszk nélkül, vagy fizikai érintkezés a kontaktság kritériuma. A mostani variáns elég fertőző, a legtöbb esetben nem derül ki, hol kapta el az ember...

Covid-gyanú esetén tesztelni javasolt- a tesztelés menete:

PCR-t háziorvos már nem kérhet. Lehet otthon csinálni nyálmintás antigén gyorstesztet (kicsiknél nyalókásat, nagyobbaknál "köpködőset"), ebben az esetben a tesztet és a csomagolását fényképezzék le, és küldjék el nekünk e-mailben. A virusmaszk.hu -n elég olcsó, és a következő munkanapra ki szokták szállítani. Nálunk a rendelőben orr-vagy garatpálcás teszt van, nem gyermekbarát, ingyen van. Az első 24 órában még nem szokott elég vírus lenni a nyálkahártyán ahhoz, hogy a gyorsteszt pozitív legyen- érdemesebb a második tünetes napon csinálni, de addig is karanténba vonulni. Ha nálunk szeretnék a tesztet csináltatni, időpont-foglalás a betegrendelésre a szokott módon lehetséges, de az elkülönítőhöz jöjjenek, és csengessenek. A mintavétel általában az udvaron történik, öltözzenek az időjárásnak megfelelően.

Terápiás teendők: 

1. láz- és fájdalomcsillapítás: a szokásos láz- és fájdalomcsillapítók használhatóak: ibuprofen hatóanyag (Nurofen, Algoflex, Advil van kúp, szirup, tabletta is), metamizol hatóanyag (Flamborin csepp, Noraminophenazon kúp vagy Algopyrin tabletta), illetve paracetamol (pl. Panadol szirup vagy Mexalen kúp vagy Rubophen tabl.), és kombinálhatóak is. Erős fej- torok és izomfájdalommal járhat a covid, ha a gyermek nyűgös, semmihez nincs kedve, érdemes úgy tekinteni, mintha fájna valamije.

2. megfelelő folyadékbevitel: ha legalább 6 óránként van világos pisi, a folyadékbevitel megfelelő. Kicsiket anyatejjel kínáljunk sűrűn, a nagyobbak a torokfájás miatt gyakran nem szoktak szilárdat enni, nekik tápanyagban dúsabb folyadék segíthet, pl. húsleves leve, joghurtital, tej, turmix, kakaó, gyümölcslé, mézes tea (a citrom csípheti a torkot...), stb

3. légúti tünetekre: a szokásos hűvös, párás szoba, megemelt felső testfél segít, de mivel az orrdugulás kifejezett, és hosszan tarthat, hatóanyagos orrcsepp, orrspray hasznlata indokolt, pl. Nasivin. Orrszívás szükség szerint. Köptető 2 év alatt nem javasolt, a nagyobbaknak, ha nagyon sűrű a váladék, és nehezen köhögi fel, óvatosan ACC adható. 

4. vitaminok: D-vitamin adása javasolt, 1 éves korig a szokásos napi 400 NE, 1 év felett 14 éves korig 1000 NE/nap (nyáron is), 14 éves kor felett 1500 NE javasolt. C-vitamin, cink adható. Posztcovidban B-vitamin komplex szokott segíteni. 

Ha a beteg láztalanul aktív, intézkedik, van vizelete, nem fullad (tud sírni, beszélni, ki tud menni a fürdőszobába), vagy nincs más aggasztó tünete, orvosi vizsgálat nem szükséges, de naponta szeretnénk információt kapni a kis beteg állapotáról. Amennyiben vacakul van, orvosi vizsgálat a Fehérvári út elkülönítőjében történik, időpont-foglalás a szokott módon, csengessenek az elkülönítőnél, és az udvaron várják meg, amíg beengedjük Önöket.

Járványügyi teendők: a kontaktoknak, gyermekközösségnek szólni kell (kontaktkutatás esetleges)

Karantén: a a tünetet mutató fertőzötteknek a lakásban kell maradniuk, és nem javasolt látogatókat fogadni. Tünetes betegek akkor szabadulnak, ha már láztalanok, nincsen légúti tünetük, általános állapotuk jó (aktívak, étvágy, alvás rendben). Újabb teszt nem kell. Amíg nem tünetmentesek, maradniuk kell karanténban. Ha a tünetek az 5. napnál hamarabb szűnnek, vagy tünetmentesen zajlik a fertőzés, nem kell otthon maradni, de az 5. napig maszkhordás kötelező közösségben, tömegközlekedési eszközön, stb. 6 év felettiek számára (kivéve értelmileg akadályozottak, autizmussal élők).

A kontaktok: addig nincsenek karanténban, amíg nincsen tünetük, de egy háztartáson belül általában ők is el szokták kapni, ezért gondoljuk át, hova kell mindenképpen menni, és 5 napig maszkot kell venni beltérben, (lehetőleg FFP2-t) Ha tünet jelentkezik, akkor tesztelni javasolt, és otthonmaradni a tünetek szűnéséig. Eljárásrend, karanténszabályok itt.

Sportoláshoz való visszatérés: enyhe lefolyású Covid: gyógyulás után még 2 hét kihagyás után fokozatosan, súlyos esetben egyedi elbírálás után. Versenysporthoz való visszatérésről itt olvashat.