A fiúknak fütyijük van...

... amire kicsit figyelni kell:

 

1. napi tisztítás, fitymaletapadás:

a fütyit és a herezacskót, gáttájékot mindennap meg kell mosni, és szárazra törölgetni. A fityma kb. 6-7 éves korig kezdetben egészében, majd részben le van tapadva a makkra, ami normális, és valószínűleg védőfunkciót tölt be. Általában a húgycsőnyílás ilyenkor is látótérbe hozható (ezt meg szoktam nézni a statusvizsgálatoknál).  Amíg a gyermek pelenkás, visszahúzni a fitymát egyáltalán nem kell. Pelenka elhagyása után amennyit enged, óvatosan lehet visszahúzni a fitymát, erőszak nélkül, úgy hogy a gyerekben se keletkezzen rossz élmény ezzel kapcsolatban (a túl határozott visszahúzás repedést eredményezhet a fitymán, ami hajlamosít fertőzésre vagy későbbi szűkületre).

3-5 éves kor közt érdemes átadni a fütyimosás, visszahúzás feladatát a gazdájának, és kb. ekkor lehet megtanítani a gyerekeknek a visszahúzott fitymával való pisilést. Spontán is gyakran oldódik, de a napi többszöri fitymavisszahúzás iskoláskorra meg szokta oldani a letapadást. Vannak sebészek-urológusok, akik 2-3 évesen javasolják a fitymaletapadás oldását, sajnos ilyenkor az még hajlamos visszatapadni, a szakirodalom nem látja hatékonynak (viszont fáj -közben is, és utána is,- és kialakulhat "fütyifóbia" a kisfiúban, és nem hagyja hozzáérni sem...)

Előfordulhat, hogy a fityma alatt felhalmozódik a smegma, és fehéresen áttűnik a fityma alatt, ha nem fáj, nem piros, vagy duzzadt felette a bőr (magyarul nincs begyulladva), teendőt nem igényel, általában utat szokott törni magának, és kiürül (és ott már a fityma fel is szabadult.) Ha 5-6 éves korra sem mutat a letapadás semmi oldódást, esetleg meg lehet próbálni szteroidos krémmel kúraszerűen oldani, konzultáljanak velünk ez ügyben, (de úgy látom, hogyha jó kapcsolat alakul ki a kisfiú és a fütyije között, és nem okoz problémát az, hogy magának húzza vissza a fitymát, akkor semmiféle beavatkozásra nincs szükség. Ha fél a fityma visszahúzásától, pl. korábbi fájdalom miatt, érdemes az oltásfelkészülésnél leírt fokozatos megközelítés technikáját alkalmazni).

 

2. Mikor van fitymaszűkület?

Probléma akkor van, ha a fityma nyílása olyan szűk, hogy a pisi is alig tud kijönni rajta, ezt onnan lehet felismerni, hogy amikor a gyerek pisil, a fitymazsák kiboltosul, mert először oda megy a pisi, csak utána a külvilágba, vagy nem tud legalább gyufaszálnyi vastagságban folyamatosan pisilni, csak vékony sugárban vagy cseppekben. Általában nem elsődlegesen, hanem fitymagyulladás utáni hegesedés következtében szokott kialakulni. Ekkor mihamarabbi orvoshoz fordulás javasolt.

Valódi fitymaszűkület ritkán fordul elő, általában a fitymán szokott egy gyűrűszerű szűkület lenni, és már általában a húgycsőnyílás sem hozható látótérbe, ennél is van esély, hogy az idő megoldja, de kisebb mértékben, ha ilyet gyanít, szóljon.

 

3. fitymagyulladás (balanitis):

A pelenka párás környezete, a mechanikus irritáció vagy egy rosszul sikerült fitymavisszahúzás hajlamosít arra, hogy a fityma bőre begyulladjon, majd felfelé, a pénisz töve felé terjedjen, akár az egész fütyi bepirosodhat, genny ürülhet a fityma alól, és ez a stádium néha elég gyorsan elérkezik.  Ilyenkor