Fülbajok

Hiszem, hogy a fül problémái gyakorlott fülnéző orvos kezébe való. Én nem vagyok az. De sok mindent tudok ahhoz, hogy a lehető legkevesebbszer kelljen fülészetre menniük a fülfájós csemetéjükkel:

Típusos fülbajok:

Hallójárat gyulladás kezelése (külsőfül gyulladás)

1. külső hallójárat-gyulladás (otitis externa):

Ez a kórkép főleg nyáron, a strandszezonban fordul elő, ritkábban máskor is. Általában víz éri a fület, és felázik a védőhám, majd a baktériumok belépnek a hámsérüléseken és gyulladást okoznak. Néha erőszakos fültisztítás után vagy fülbe került idegentest miatt jelentkezik. Még ritkábban ekzéma, herpes, gomba vagy furunkulus is okozhatja.

Jellemzői: általában egyoldali, 1-2 napig romló nagyon erős fülfájással jár, "kitöltöttség"-érzés, nyomásérzés kíséri a fülben. Kísérheti hallásromlás, fülzúgás, néha láz, azonos oldali nyaki nyirokcsomó-duzzanat. Nem jár együtt a náthával!

Ami segít elkülöníteni a középfülgyulladástól, az a tragus (a fül előtt levő kiálló porc) nyomásérzékenysége, és a fülkagyló hátrahúzására jelentkező fájdalom. Néha belenézve a fülbe látszik, hogy a hallójárat fala duzzadt és esetleg váladékozik.


Szövődményei ritkák, leginkább a szöveti gyulladás továbbterjedése (csecsnyúlvány-gyulladás, idegek érintettsége) jelenthet gondot.

 

Kezelése: amint észleljük, fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentő (pl. ibuprofen-Nurofen, vagy metamizol-Flamborin) kezelés javasolt, víz a továbbiakban a fület ne érje, érdemes alváshoz magasabbra emelni a fejet. Fülész kezeli, mivel az elhalt szöveteket gyakran ki kell takarítani, helyi gyulladásgátló és antibiotikus ellátás szükséges (fülbe rakott átitatott csíkkal vagy fülcseppel). Érdemes 24 órán belül jelentkezni, de éjjel nem kell, megfelelő fájdalomcsillapítással a reggel megvárható. Melegíteni nem szabad.

Általában 1-2 hét alatt gyógyul, addig érdemes a fület szárazon tartani. A fülész által előírt fülcsepp használatához még a nagyobb gyerekeknek is segítség kell, legjobb oldalra lefeküdve csepegtetni a testhőmérsékletűre előmelegített fülcseppet (különben hányást, szédülést provokálhat a hideg fülcsepp), és még 5 percig fekve maradni.

Megelőzése: a fültisztító pálcika nem alkalmas a fül tisztítására, a fülkagylót sima (szappan nélküli) vízzel, a kezünkkel mossuk ki. Ha valaki alkatilag hajlamos tömény és sok fülzsír termelésre (ezt általában fülész szokta diagnosztizálni), paraffinolaj (patikában kapható) becsepegtetéssel érdemes oldani.

Strandoláskor is érdemes a fület védeni a víztől, paraffinolaj becsepegtetésével (már a strand előtti este) vagy füldugóval (amit használat után alkoholos fertőtlenítőszerrel tisztítani kell). Van, akinek a víz kirázása a fülből vagy a hajszárítós szárítás (alacsony hőfokon és intenzitással) beválik. Aurecon dry spray is segíthet szárazon tartani a fület úszás után.

2. savós középfülgyulladás (otitis media serosa):

3. gennyes középfülgyulladás (otitis media purulenta):

Források:

https://emedicine.medscape.com/article/994550-treatment#d10

Képek forrása:

http://gyermekapolas.hu/betegsegek/hallojarat-gyulladas