Tüdőgyulladás

Előfordulási gyakoriság

Ritka.

Bár a fejlődő világban évi 3millió haláleset történik tüdőgyulladás miatt, a fejlett világban a tüdőgyulladás nem gyakori kórkép. Ez a kedvező állapot főleg a védőoltásoknak köszönhető (Prevenar 13 és Pentaxim kötelező és az influenza elleni ajánlott oltás játszik szerepet.) A tüdőgyulladás elsősorban a 3 év alattiakat, volt koraszülötteket (főleg a lélegeztetést igénylőket), szívbetegeket, fejlődési rendellenességben szenvedőket (hörgőszűkület), vagy immunrendszeri megbetegedésben szenvedőket sújtja. A praxisban egyetlen komoly, kórházi kezelést követelő tüdőgyulladás fordult elő olyan gyereknél az elmúlt 5 évben, aki az előbb felsoroltak egyikében sem szenvedett (és ő még akkor nem volt oltva Prevenarral, ami csak 2014.óta kötelező, ha jól emlékszem).

Tünetei

Van egy csomó  nemcsak a tüdőgyulladásra jellemző tünete, ezek a tüdőgyulladást okozó kórokozótól és a gyerek életkorától függenek:

  • csecsemőknél láz (de nem mindig), etetési nehézség, irritabilitás, mellkasi behúzódás, nyögő légvétel, köhögés, cianózis (kékes elszíneződés, főleg az ajkakon szokott látszani)
  • nagyobb gyereknél láz (de nem mindig), köhögés, fejfájás, hasfájás, hányinger, hasmenés, fülfájás is lehet

Ami nélkül nincs tüdőgyulladás: szapora légvétel (láztalanul, legalább 5 perce nyugalomban, piciknél leginkább alvás közben számolva):

-2 hónapos kor alatt 1 perc alatt 60-nál több légvétel

-2 hónapos 1 éves kor között: 1 perc alatt 50-nél több  légvétel

-1 éves kor felett 40/perc feletti légzésszám az, amikor 24 órán belül orvoshoz kell fordulni tüdőgyulladás gyanúja miatt.

 

Sürgős ellátást (néhány órán belül) igényel, ha:

cianózis jelentkezik (kékes elszíneződés, főleg az ajkakon, nyelven látható jól, ami a nem megfelelő oxigénellátás jele. Kb úgy néz ki, mint amikor a strandon már fázik a csemete. Tüdőgyulladás nélkül is jelentkezhet, ha hirtelen megy felfelé a láz, de ez megszűnik, amikor elérte a tetőpontját a testhőmérséklet, általában 1-2 órán belül):

Fig. 1. Central cyanosis [5].  

 

nehézlégzés van jelen:

 

Diagnózis:

Itt is érvényes a jó anamnézis, fél diagnózis mondás: gyakran a szülő elmondása alapján lehet sejteni, hogy itt tüdőgyulladásról lehet szó, hallgatózással az esetek többsége diagnosztizálható. A vér oxigénszintjének mérése (pulzoximeterrel, amit az ujjukra lehet rakni, és világít, mint ET-é és csipog, és nem fáj és egyébként vicces), mellkasi röntgenvizsgálat, esetleg vérvétel jöhet még szóba.

 

Kezelés:

Amennyiben cianózis, durva nehézlégzés áll fent, vagy súlyosbító alapbetegség (pl. immunbetegség) áll fent, kórházi kezelés szükséges. Általában az első 24-48 órában a betegek állapota romlik, az időben megkezdett antibiotikus kezelés mellett is, ilyenkor is felmerülhet kórházi kezelés szükségessége. Amennyiben nehézlégzés, cianózis nincs, otthoni kezelés lehetséges.

A tüdőgyulladások kb 70%-a vírusos eredetű (RSV, influenza, parainfuenza, adenovírus szokta okozni), erre az antibiotikum nem hat. Magas láz, változó köhögés jellemzi, vérvétel segít elkülöníteni (CRP gyorsteszt).

Ilyen esetben javasolt gyulladás- és fájdalomcsökkentés (pl. ibuprofen- Nurofen, Algoflex vagy amidazophen- Flamborin, Algopyrin), felemelt felső testfél, hűvös, párás környezet, bő folyadékbevitel elégséges. Nehezen felköhöghető váladék esetén köptető esetleg szóbajön (főleg 2 év felettieknél: ACC, Ambroxol, Mucopront pl.)

 

A maradék 20-30%-ot okozzák a baktériumok, amire antibiotikum kell:

Két nagy csoportba szokás osztani a tüdőgyulladást a kórokozó (és ennek megfelelően a klinikai kép) alapján:

1. típusos (ezt a Pneumococcus szokta okozni): általában hirtelen magas láz, elesett állapot, nehézlégzés, hurutos köhögés kíséri, és általában 5 éves kor alatt jelentkezik, de mivel van ellene oltás, már ritka a súlyos formája.

Típusos röntgen, magas CRP kíséri. Amoxicillin-clavulansav (Aktil vagy Augmentin) vagy cefuroxim (pl. Xorimax) esetleg más cefalosporin hatékony ellene, 7-10 napig kell szedni. Gyulladás- és fájdalomcsökkentés (ibuprofen- pl. Nurofen, Algoflex vagy amidazophen- pl. Flamborin, Algopyrin), felemelt felső testfél, hűvös, párás környezet, bő folyadékbevitel elégséges. Nehezen felköhöghető váladék esetén köptető esetleg szóba jön (főleg 2 év felettieknél: ACC, Ambroxol, Mucopront pl.) Állapottól függően fokozatos terhelés javasolt.

 

2. atípusos (magyarul nem típusos): a láz általában nem magas, néha nincs is, a beteg gyakran nincs is igazán rosszul, elhúzódó (2 héten túl), száraz köhögés, esetleg fejfájás kíséri. Enyhe nehézlégzés általában jelen van. A fizikai terhelést nem bírja, hamar fullad. 5 éves kor felett jellemző (de azért ekkor is ritka). Röntgen, vérvétel kevésbé segít... Makrolid antibiotikummal gyógyul (Sumamed, Klacid).

A tüdőgyulladás teljes gyógyulása lassú (2-3 hét), a röntgenlelet normalizálódása pedig ennél is lassabb, úgyhogy türelem, és fokozatos visszatérés a normál életbe javasolt. 3-4 nappal az antibiotikum megkezdése után már nem fertőz.

 

Szövődmények:

Mellkasi folyadékgyülem: a típusos tüdőgyulladáshoz szokott társulni, legtöbb esetben spontán felszívódik, 10 mm felett eltávolítása javasolt.

Visszatérő tüdőgyulladás esetén érdemes kiváltó alapbetegséget keresni, ami nehezíti a tüdő öntisztulását, pl. veleszületett hörgőszűkület, kontrollálatlan asztma, krónikus idegentest, vagy genetikai defektus (cisztikus fibrózis pl) vagy olyan betegséget, ami az immunrendszer védekezőképességét érinti.

 

Képek forrása:

https://www.researchgate.net/figure/Central-cyanosis-5_307191162

 

Forrás:

http://www.gyermekklinika.semmelweis.hu/upload/seaok1gyermek/document/Poder_Gyorgy_Pneumoniak_kisded_gyermekkorban_2010.pdf.

https://emedicine.medscape.com/article/967822-clinical

frissítve: 2018. jan. 30.