Bőrkiütések, amikről gyerekorvossal érdemes konzultálni

1. bárányhimlő:

lázzal járó betegség, kiütés a fejbőrön mindig van, és legalább néhány kiütés úgy néz ki, mint egy vízhólyag (harmatcsepp).

kezdetben így néz ki:

Képtalálat a következőre: „varicella”

Aki a 2 oltást megkapta, nagyon-nagyon valószínűtlen, hogy bárányhimlős legyen. Aki átesett bárányhimlőn, csak akkor lehet másodszor is bárányhimlős, ha még csecsemő volt az első bárányhimlőjénél (és vsz anya antitestjei megvédték), ez nagyon-nagyon ritka. Ezt kell tudni róla.

2. skarlát:

lázzal és nagyon ronda torokgyulladással jár,a kiütés inkább bőrpír, elég halvány, főleg nyakon-hónaljban-törzsön látszik:

Képtalálat a következőre: „scarlet fever skin”

Részletek itt.

3. csalánkiütés:

Viszket és gyorsan változik. immunreakció (köznyelvben allergiás reakció), leggyakrabban vírusfertőzéshez szokott társulni, de étel (tej, tojás, eper, málna, mogyoró, diófélék, tengeri herkentyűk a leggyakrabban, 10perctől- 6 óráig az elfogyasztás után jön elő), vagy gyógyszer is kiválthatja. Gyorsan változik, a széle karéjos, a közepe fehérebb, és általában kiemelkedik a bőrből:

Hives Picture

Ha gyorsan terjed, vagy mindkét szemhéj, vagy az ajak nagyon beduzzad, vagy légúti tünet kíséri, nagyon sürgős az ellátása, erről részletek itt.

Ha nem éri el a 10 cm-t, és más tünet nem kíséri, antihisztamin adása javasolt.  2 éves kor alatt receptköteles szerek vannak (és azt gondolom, hogy 2 éves kor alatt nézzen is rá gyerekorvos), leggyakrabban Fenistil cseppet (kilónként egy csepp napi 3x), vagy Aerius szirupot szoktunk javasolni. 2 éves kor felett recept nélkül is kapható rá gyógyszer, pl. Zyrtec csepp vagy Claritin szirup (kérdezze gyógyszerészét). Mivel a kiütés gyorsan változik, éjjel is érdemes ránézni a kis betegre. A gyógyszert a kiütés teljes elmúlását követően még két napig szedni kell. Allergológiai kivizsgálás a tünetek teljes megszűnését követően (min. 1 hét múlva az utolsó gyógyszeradagtól) jön szóba. Közösségbe nem mehet a gyógyulásig.

4. kéz-láb-száj betegség

Általában a kézfejeken, a száj körül és a szájban (a lábfejen nem mindig) észlelhetők a kiütések, melyek kezdetben a bőr szintjében vannak, később hólyagos jelleggel kiemelkednek. Néha a teljes lábra és a fenékre is ráhúzódhat, ebben az esetben a lábfej is mindig érintett. Általában lázzal kezdődik, és aznap vagy 1-2 napon belül jönnek a kiütések, melyek nem viszketnek, néha kicsit fájhatnak. A beteg bágyadt, betegnek tűnik. ÁLtalában 4-7nap alatt fut le, láz általában 1-4 napig szokott lenni. Vírus okozza (Coxsackie), több törzse is van, ezért többször is el lehet kapni (néha a felnőttek is el szokták):

Rash on the hand caused by hand-foot-and-mouth disease

Megelőzésére gyakori kézmosás, a fertőzött személy kerülése javasolt. Lappangási ideje 3-6 nap. Gyógyszer nincs rá, de a szájban levő hólyagok miatt a fájdalomcsillapítás és a megfelelő folyadékbevitel figyelemmel kísérése fontos (hideg, pépes-pürés ételek, joghurt, puding szokott segíteni). A hólyagos kiütéses időszakban gyors langyos zuhany, a felülfertőződések megelőzésére a nyílt sebek Betadine-oldattal (napi 1-2x) való lekenése javasolt. Ha a gyermek jól van, 3 napon belül láztalanodik, orvosi vizit nem feltétlenül szükséges, de közösségbe nem mehet a gyógyulásig!

5. háromnapos láz (roseola infantum)

Elsősorban a 6 hónap-2 év közti picik betegsége. 1-2 mm-es, különálló, a bőrből nem kiemelkedő kiütések jellemzik, nem fáj, nem viszket. Általában 1-3 nap lázat követően, már láztalan állapotban jönnek elő a kiütések, főleg az arcon és a törzsön. Kísérheti enyhe torokgyulladás is. A kiütések jelentkezésekor még bágyadt, betegnek tűnik a pici, de 1-3 napon belül jelentősen javul az állapota, egy héten belül múlik a kiütés is. Enyhe betegség, szövődmény nélkül gyógyul.

Képtalálat a következőre: „roseola infantum”

A kiütés teendőt nem igényel, rövid, langyos vizes fürdetés javasolt. A gyógyulásig közösségbe nem mehet. (Orvosi konzultáció általában már a lázas szakban meg szokott történni, a kiütésekről elég képet küldeni emailben).

 

6. Lepkehimlő (parvoB19-vírusfertőzés, ötödik betegség, erythema infectiosum):

Óvodás-iskolás korú gyerekek enyhe, de fertőző betegsége. Jellemző rá az arcon (orcákon) megjelenő pillangó alakú bőrpír kezdetben, majd a 1-4 nap múlva hálózatos jellegű bőrpír jelentkezik. Cseppfertőzéssel terjed, 4-14 napig lappang. Láz, torokfájás, fejfájás, hasfájás, izületi panaszok kísérheti, kb. 2-6 nap alatt múlik el. A bőrkiütés a gyógyulást követő néhány hétben visszatérhet erőteljes fizikai aktivitás, forró környezet hatására, de ez csak utóreakció, nem fertőz.

Lázcsillapítás, fájdalomcsillapítás, bő folyadék, pihenés, fürdő helyett langyos zuhany és karantén javasolt. Vérképzést megviselheti (onkológiai, hematológiai betegek esetében fontos), magzatokra veszélyes.

 

7. amoxicillin rash:

Amoxicillin-kezelés (Ospamox, Augmentin, Aktil) 5-9. napján jelentkező, nem viszkető, nem kiemelkedő sötétbordó, lilás, de nyomásra elhalványuló kiütés, mely főleg a törzsön jelentkezik. Bizonyos vírusok (EBV-mononucleosis) és az antibiotikus kezelés közti reakció okozza, nem "igazi" gyógyszerallergia. 1-5 nap alatt múlik, antihisztamin adható (Fenistil csepp, Aerius vagy Claritin), az antibiotikumot fel szoktuk függeszteni. Nem fertőz a kiütés (de mivel nagyon rondán néz ki, nem szoktuk közösségbe engedni).

Amoxicillin allergic reaction rash in babies

 

8. Kawasaki-betegség

Valószínűleg vírusfertőzés kiváltotta immunreakció, mely a kisereket érinti. Elhúzódó (5 napon túli), 39-40 fokos láz a vezető tünete (enélkül nincs Kawasaki-betetgség), kifejezetten gyenge általános állapottal, izületi, hasi fájdalmakkal jár. Piros szem (mely nem váladékozik), gyulladt ajkak, epernyelv, megduzzadt ujjak, kézfejek, megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók jellemzik. Ritka, a praxisban még nem volt. Veszélye, hogy a koronáriák (szívartériák) is begyulladhatnak, de gyógyítható, kórházi kezelést igényel.

Képtalálat a következőre: „kawasaki syndrome”

 

9. Henoch-Schönlein purpura:

A lábakon, feneken jelentkezik a kiütés, ezek bevérzések (nyomásra nem halványulnak el), de tapinthatóak (mintha csípések lennének, úgy meg vannak "csomósodva"). Vírusfertőzéshez kapcsolódó immunreakció okozza, igazából a kiserek gyulladása, nem a bőré. A betegek jellemzően óvodás-iskolás korúak, lázasak, fáj a hasuk, esetleg hánynak, és duzzadtak, fájdalmasak az izületeik (általában a boka és vagy a térd). Lehet véres a vizelet vagy a széklet. Általában elég vacakul vannak, és kórházi felvételt igényelnek. Ritka,egy volt a praxisban eddig.

Characteristic rash of Henoch-Schönlein purpura.

 

Képek forrásai:

http://www.studiobondioli.it/varicella/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hand-foot-and-mouth-disease/symptoms-causes/syc-20353035

https://emedicine.medscape.com/article/1133023-clinical#b2

https://emedicine.medscape.com/article/1133023-overview

https://www.health.harvard.edu/childrens-health/fifth-disease-erythema-infectiosum-

http://www.babymd.net/Fifths%20disease.htm

https://www.treatnheal.com/conditions/amoxicillin-rash-allergic-reaction-pictures-mono-baby-adults-treatment/

https://www.slideshare.net/akong/kawasaki-1702049

https://emedicine.medscape.com/article/984105-overview