Skarlát avagy miért nem kell pánikolni

Mi a skarlát?

A skarlát egy bakterialis, tehát antibiotikummal jól gyógyítható betegség. A betegséget ugyanaz a Streptococcus pyogenes baci okozza, mint a tüszős mandulagyulladást, és a streptococcusos torokgyulladást (ezek miatt szoktuk elvégezni a torokmintából a strep-gyorstesztet), csak egy toxint (kvázi vírust) tartalmaz pluszban a törzs genetikai állománya. (Ez a Streptococcus pyogenes baci egyébként a furunkulus, ótvar kórokozója, és ő a húsevő bakterium is, de a "húsevéshez" azért a szervezet nagyfokú sérülékenysége is kell.) A skarláthoz a Streptococcus-baci szinte mindig a torkon keresztül, cseppfertőzéssel a levegőből jut be, de előfordulhat sebfertőzésből is (bárányhimlőnél már láttam ilyet), és irodalmilag ismert ételmérgezésben is.

Streptococcus-okozta tüszős mandulagyulladás, torokgyulladás, és így skarlát is irodalmi ritkaság (magyarul nincs, csak orvos ilyet sose mond) 2 éves kor alatt (és 3 éves kor alatt is nagyon ritka). Közepesen fertőz, a felnőttek szinte soha (magzatok sem), és a testvérek, csoporttársak is csak ritkán szokták elkapni. 1-4 nap általában a lappangási ideje, azok szokták elkapni, akiknek rel. gyakran van tüszős mandula/streptococcusos torokgyulladása is.

 

Mik a tünetek?

a nagy része ugyanaz, mint a tüszős mandulagyulladásnál, és a streptococcusos torokgyulladásnál:

-láz, (általában a 2. napon a legmagasabb, 39-40 C is lehet), rossz közérzettel jár ("betegnek tűnik")

-nagyon fájó torok (alig tud nyelni, egész nap, nemcsak reggel), ha belenézünk: nagyon piros, ilyenkor érdemes a nyelvcsapot nézni (ez az a középen a torokba belógó izé a mandulák közt), ez gyakorlatilag csak bakterialis fertőzésnél gyullad be:

lehet enyhe:

Képtalálat a következőre: „scarlet fever throat”

lehet rondább:

IMG_31

járhat epernyelvvel (de ritka):

Scarlet Fever in Kids

vagy málnanyelvvel (ez se gyakori):

Képtalálat a következőre: „scarlet fever throat”

-kifejezett nyaki nyirokcsomó-duzzanat (amik általában nyomásra vagy nyomás nélkül is fájnak)

-kiütés, ami a láz kezdete után 12-48 órával kezdődik, és 4-5 napig tart: elég halvány, finom, főleg a nyak, hónalj, lágyéktájon szokott először jelentkezni, és nagyon apró szemcsékből áll, grízes tapintatú (a szülők nagy része nem is veszi észre, én szoktam a hallgatózásnál:) ). Aztán továbbterjed a törzsre is. Ritkán viszkethet egy kicsit, nyomásra elhalványul. A kiütés különbözteti meg egyedül a tüszős mandula/strep torokgyulladástól a kórképet.

Általában így néz ki (ugye, hogy alig látni?):

Képtalálat a következőre: „scarlet fever skin”

Jól beöltöztetve vagy forró fürdő után lehet kifejezettebb:

Képtalálat a következőre: „scarlet fever skin”

Láz nélkül nagyon ritka, torokgyulladás nélkül pedig nincs skarlát!

A diagnózis felállítása a klinikai kép alapján történik, torokból vett StrepA-teszttel lehet megerősíteni.

Hogy kell kezelni?

-Antibiotikum  mihamarabb, 10(-14) napig (penicillin vagy amoxicillin). Ez egy olyan kórkép, amivel érdemes a hétvégi ügyeletet felkeresni, de a reggelt általában meg lehet várni (kivéve, ha tényleg nem tud nyelni, és a kiszáradáshoz közelít). 2 nap után már nem fertőz, teljes jóllét esetén kb 4 nap múlva lehet közösségbe menni, de a gyógyszert végig kell szedni.

-tüneti szerek: láz- és fájdalomcsillapító, bő folyadékbevitel, hideg a torokra (jégkrém), rövid, langyos zuhany

 

Mik lehetnek a szövődmények?

-ha a szervezet nem tudja helyileg megállítani a baktériumot: megy tovább a szövetekbe: lehet mandula környéki gyulladás, tályog, aminek a legfőbb tünete, hogy nem tudja kinyitni a száját, és nagyon fáj. Általában nem skarlát, hanem "sima" streptococcus-torokgyulladás szövődménye (kb. évi 1 van a praxisban). Okozhat középfül-gyulladást, csecsnyúlvány-gyulladást (ezzel nagyon rosszul vannak, szerencsére nagyon ritka), és véráram-fertőzést (szepszist, vérmérgezést) is.

-az immunrendszer reagálja túl a bacit: reumás láz (szívbillentyű-, izületi-, idegrendszeri szövődményekkel), a nem megfelelően kezelt esetk kb. 3%-ában (azaz nagyon ritka), és lehet autoimmun vesebetegség (glomerulonephritis), vagy autoimmun tüdőgyulladás elindítója is.

 

Meg lehet előzni?

Oltás nincs ellene, megelőzési céllal antibiotikumot nem érdemes (és nem is kell és nem is szabad) szedni.Általános higiénés rendszabályok betartása, a beteg gyermek elkülönítése javasolt. A Streptococcus pyogenes bakteriummal szemben nem alakul ki életvégig tartó védettség (mert túl sok  törzse van), de csak 3 toxintermelő törzs van, azaz max. 3x lehet skarlátosnak lenni.

 

Ha sikerül jobb képet csinálnia, szívesen elfogadom :)

 

Forrás:

https://emedicine.medscape.com/article/1053253-overview

https://emedicine.medscape.com/article/228936-overview

képek forrása: pinterest.com

http://intranet.tdmu.edu.ua/data/kafedra/internal/pediatria2/classes_stud/en/med/lik/ptn/Childrens%20infectious%20diseases/5/Lesson%202.%20Scarlet%20fever.%20Pseudotuberculosis.htm

https://howardjbennett.com/2015/06/08/is-scarlet-fever-still-dangerous/

http://liverpool-womens.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/152

http://slideplayer.com/slide/4441961/