Kötőhártya-gyulladás

A leggyakoribb szemészeti probléma a kötőhártya-gyulladás:

a kötőhártya az a vékony átlátszó hártya, ami a szemgolyót védi az ártalmaktól,  ezért ez találkozik először a kórokozókkal (vírusok, baktériumok, gombák), az allergénekkel (pl. pollenek, állatszőrök), és a leginkább ki van téve a traumáknak (klóros víz, homok, kavics, ág, stb...)

Bakteriális kötőhártya-gyulladás

Ez a leggyakoribb, gyakran egyoldali (vagy egyoldaliként kezdődik), a szem érzékeny, vörös, váladékozik, általában gennyesen, a gyermek nyugtalan, és dörzsöli a szemét. Alvás alatt a szemhéjak össze is ragadhatnak, a szemhéjak megduzzadhatnak:

 http://www.insightoptom.com.au/wp-content/uploads/2014/10/conjunctivitis_bacterial2_149590.jpg

Kép forrása: http://www.insightoptom.com.au/wp-content/uploads/2014/10/conjunctivitis_bacterial2_149590.jpg

Újszülötteknél, fiatal csecsemőknél a hátterében általában veleszületett könnycsatorna-elzáródás áll, részletek itt. Nagyobb gyerekeknél általában hurutos megbetegedést kísér (ilyenkor a kórokozó az orr-garatból származik), de másik kötőhártya-gyulladásos vagy hurutos gyerektől is elkapható. Nagyon enyhe esetek (min. váladék, inkább csak reggel) esetleg meggyógyulhatnak maguktól is, kifejezett váladékozás, szemhéj-duzzanat esetén érdemes mihamarabb a háziorvosnál vagy a háziorvosi jellegű gyerekügyeleten jelentkezni (hétvégén) antibiotikumos szemcseppért, ami receptköteles. Az orvoshoz való eljutásig a szemet forralt-hűtött vízzel, steril gézzel érdemes bőségesen kimosni. Fertőző, ezért közösségbe a gyermek gyógyulásáig nem mehet.

 

Vírusos kötőhártya-gyulladás

általában kétoldali, lehet csak belövellt a kötőhártya, vagy kísérheti viszketés, könnyezés, pontszerű bevérzések a kötőhártyán, de gennyes váladék nincsen, és általában a gyereknek valamilyen betegsége (általában légúti, de hasi is lehet) zajlik. Fertőző, gyógyszer nincs rá, de a műkönny, és az antihisztaminok (pl. Fenistil vagy Zyrtec csepp szájon át) segítenek csökkenteni a panaszokat.

Forrás: Wikimedia Commons

 

Allergiás kötőhártya-gyulladás

mindkét szem érintett, szemhéjduzzanat, könnyezés, szemviszketés, és általában a szénanátha tünetei is fennállnak: vizes orrfolyás, tüsszögés.Általában a szájon át szedhető allergia elleni szerek erre is jó hatásúak, csak szemérintettség esetén, vagy ha a szájon át alkalmazott allergia elleni szer mellett megmaradtak a szemtünetek, lokális szemcsepp is elérhető, első körben háziorvosnál érdemes jelentkezni (az allergológia lehet a következő lépcső, de az beutalóköteles).

 

Szemtrauma

Hirtelen nagyon erős sírás, és a szem védése (amitől nem is látjuk, hogy mi történhetett), könnyezése tűnhet fel, ilyenkor ha nagyobbnak tűnik a baj, izolált szemsérülés gyanúja esetén szemészet/szemészeti ügyelet felkeresése, társuló fejsérülés, áthatoló szemsérülés, stb esetén mentőhívás (104-es telefonszám) javasolt.

 

Szemcsepp beadása

Előkészületek:

 • ha kell, hívjunk segítséget (kisgyerekhez a terápia elején jól jöhet)
 • mosson mindenki kezet, legyen megfelelő világítás
 • mondjuk el a gyereknek, hogy szemcseppet fog kapni, és ettől meg fog gyógyulni a szeme, de átmenetileg csíphet a szemcsepp, és homályos lehet a látása
 • vegyük elő a szemcseppet (ellenőrizzük a címkéjét, első használatnál írjuk rá a bontás dátumát), rázzuk fel, legyen kéznél forralt-hűtött víz (ha a szem váladékos), vatta vagy géz, játék vagy érdekes tárgy
 • mutassuk meg a gyereknek a szemcseppet, cseppentsünk a kézfejére belőle,  mutassuk meg a saját szemünkön a kötőhártya-tasakot, ahova cseppenteni fogunk. Ha kell, akár cseppenthetünk is a saját szemünkbe, vagy a segítőénkbe, hogy megmutassuk, hogy mi fog történni.
 • legyen végig kedves és oldott a hangulat, próbáljunk gyorsan, gyengéden beavatkozni, és rögtön utána nyugtassuk meg a gyereket
 • csecsemőket, nem kooperáló gyermekeket érdemes lehet egy takaróba becsavarni, kooperáló gyerekek ülhetnek jól megtámasztva vagy fekhetnek

Művelet

 • tisztítsuk meg a szemet, ha váladékos: gyengéden bezárt szemeket forralt-hűtött vizes vattával/gézzel, -egy vattát csak egyszer használjunk.
 • kérjük meg a gyermeket, hogy nézzen felfelé ( a segítőnk segíthet játékkal, vagy tehetünk a plafonra játékot, amit nézhet)
 • óvatosan húzzuk le az alsó szemhéjat, hogy létrejöjjön egy kis tasak:An external file that holds a picture, illustration, etc.
Object name is jceh_23_72_015_f01.jpg

 

 • kisgyermeknél, aki nem nyitja még ki a szemét felszólításra, nekünk kell kinyitni a szemet: óvatosan tartsuk szét egyszerre az alsó és a felső szemhéjat, rántás, és a szemre alkalmazott nyomás nélkül:

An external file that holds a picture, illustration, etc.
Object name is jceh_23_72_015_f02.jpg

 • Tartsuk közel a szemhez a szemcseppet, de ne érjen hozzá. Cseppentsünk bele egy cseppet az alsó kötőhártyazsákba a szem külső része felől, majd engedjük el a szemhéjat.
 • Töröljük le az arcáról a lefolyt szemcseppet

Utána

 • mondjuk el a gyereknek, hogy készen vagyunk,és dicsérjük meg, hogy milyen ügyes volt (akárhogyan is viselkedett)
 • tegyük vissza a kupakot a szemcseppre
 • mossunk kezet
 • adhatunk valami apróságot jutalomként, a csecsemőket mellre lehet tenni

 Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2873669/