Bárányhimlő

A bárányhimlő egy nagy fertőzőképességű vírusbetegség. Kórokozója a varicellovírus (régebbi nevén Varicella-zooster vírus, rövidítve VZV). Cseppfertőzéssel terjed, szoros kontaktusban  5perc, azonos légtérben 1 óra alatt lehet nagy valószínűséggel elkapni. A kiütések megjelenése előtt 2 nappal már fertőzőképes a beteg, és a pörkök leszáradásáig marad az, a lappangási idő 10-21 nap (általában 14-16 nap). Átvészeltsége specifikus antitest-vizsgálattal bizonyítható (terheseknél lehet érdekes), és ép immunrendszer mellett átvészeltsége életre szóló védettséget jelent.l 

Tünetei: kiütések jelennek meg a bőrön, elsősorban a törzsön, hajas fejbőrön, melyek viszketnek. Kezdetben a kiütések leginkább a vízhólyagra hasonlítanak, a hólyagoknak vékony bőr fedi a tetejét, és bennük víztiszta folyadék van (kép). A hólyag teteje gyorsan lesodródik, és egy nyílt seb marad a helyén, általában 0.5-1 mm-es gyulladásos bőrpír veszi körül (kép). Járhat lázzal. A betegség megjelenhet a nyálkahártyákon (száj-, kötőhártya, stb). Terhesség alatt a magzat károsodását okozhatja.

Kezelése: ép immunitású gyermekeknél vírusellenes kezelés nem szükséges. A bőrt naponta többször érdemes lezuhanyoztatni (fürdő nem javasolt), javasolt a körmöket rövidre vágni, naponta többször kezet mosni és a  mélyebb-nagyobb sebekre Betadine-oldatot tenni a bakterialis felülfertőződés megakadályozására. A viszketés csökkentésére antihisztamin adható szájon keresztül (pl. Fenistil csepp, Aerius, stb). A hólyagokra rázókeveréket, kenőcsöket, stb tenni nem szabad. 38 C felett lázcsillapítás (Aspirint, Kalmopyrint nem kaphat!), bő folyadékbevitel javasolt. Fogékony személyekkel nem találkozhat, közösségbe nem mehet a bárányhimlős beteg, de ha láztalan, jól van, szabad levegőre kivihető.

Szövődmények: újszülöttkorban gyorsan kiterjedhet a belső szervekre, ekkor mindig kórházi kezelés szükséges! Ezen túl kisgyermek korban általában enyhe a lefolyás, de sajnos nem jelezhető előre, kinél kell szövődményekre számítani. Kamaszkoron túl egyre gyakoribb a szövődmények előfordulása. Ezekben az esetekben kórházi felvétel javasolt.

  • bőr-lágyrészfertőzés (a sebek bakterialisan felülfertőződnek, nagyobb bőrpír alakul ki a seb körül, vagy a már láztalan gyermek újra belázasodik, esetleg skarlát alakul ki)
  • vérmérgezéses lefolyás (igen elesett állapot, magas láz)
  • tüdőgyulladás: nehézlégzés, köhögés, mellkasi fájdalom
  • idegrendszeri érintettség (járászavar, tudatzavar, stb)
  • vérképzőszervi érintettség (vérzés)
  • súlyos lefolyás (rossz állapot, kiterjedt kiütések, súlyos nyálkahártya-érintettség, hasi fájdalom)
  • atípusos lefolyás: láz vagy új kiütések megjelenése a 6. napon túl is

Megelőzés: Védőoltással lehetséges, mely 9 hónapos kortól adható. Két oltás szükséges, 6 hét különbséggel. Érdemes a közösségbe bekerülés előtt, 12-24 hónapos kor között beadni (hivatalos ajánlás 15 és 18 hónapos korban). Mivel kamaszkortól kezdődően (13 év) súlyosabb lefolyással kell számolni, aki eddig nem esett át a betegségen, legkésőbb ekkortájt érdemes beoltani. A fertőző beteggel történt találkozás után (a lappangási idő elején) is érdemes védőoltást adni, így a lefolyás enyhébb lehet. 

 

Készült az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja alapján (linkelni nem tudom, de e-mailben el tudom küldeni, akit érdekel).

Védőoltás (Varilrix) alkalmazási előirata ezen az oldalon, az SPC-vel jelölt ikon alatt található.