Lázas csemete

Mi a láz?

A láz a szervezetünknek a különféle külső és belső hatásokra adott alapvetően hasznos reakciója, melynek során a testhőmérséklet emelkedik. Élettanilag nézve felnőttek esetében az immunrendszerünk bizonyos hatásokra (pl. fertőzések) átmenetileg magasabbra állítja a testhőmérsékletünket szabályozó "termosztátot", a "felfűtés" alatt fázunk, didergünk, akár hidegrázásunk is lehet, majd ha elérte a láz a csúcspontját, melegünk lesz, izzadni kezdünk, leadjuk az extra hőt, és a láz lemegy. Gyermekeknél a hőszabályozás még labilis, könnyebben megy magasabbra a láz, de súlyos fertőzésekre a kis csecsemők akár a hőmérséklet csökkenésével is reagálhatnak. A magas láz megterheli a szervezetet, megemeli a szív- és légzésfrekvenciát, folyadékigényt, ezért a tartós, magasabb lázat érdemes csillapítani. A láz a betegségnek nem oka, csupán tünete, és önmagában a láz magassága és tartóssága nincs összefüggésben a betegség súlyosságával.

  • Normális hőmérséklet: 36.0-37.2 C (egyénileg is változhat)
  • Hőemelkedés: 37.2-38 C
  • Mérsékelt láz: 38-39 C
  • Magas láz: 39-40.5 C
  • Igen magas láz: 40.5C felett

Hogyan mérjük?

Csecsemőknél legegyszerűbb végbélben, digitalis v. alkoholt tartalmazó, bekrémezett hőmérővel. A végbélben mért hőmérsékletből 0.5 C-ot le kell vonni (az itt írt értékek a levont értékre vonatkoznak).

1-2 éves kor felett hónaljban javasolt a lázat mérni, közben érdemes a gyerek figyelmét lekötni.

Fülhőmérő alkalmazását elsősorban egészségügyi személyzet számára féléves kor felett ajánlják, laikusoknak nem, szűkebb hallójárat, fülgyulladás tévesen magasabb eredményt adhat. A bőrre ragasztható hőmérő tájékozódó mérésre alkalmas.

Szájban nem javasolt lázat mérni.

Hogyan lehet csillapítani?

Alacsonyabb lázat, hőemelkedést nem érdemes csillapítani, magasabb hőmérséklet mellett a kórokozók jobban pusztulnak. 38.5 C felett javasolt a lázat csillapítani egyébként egészséges, krónikus betegségben (szívbeteg, epilepsziás) nem szenvedő gyermek esetében. Hőemelkedés, alacsonyabb láz is csillapítható közérzet-javító céllal, ha a gyermek kifejezetten nyűgös, bágyadt. A lázcsillapító alkalmazása a lázgörcsöt nem védi ki, a kórokozókra hatása nincsen. Az antibiotikumoknak lázcsillapító hatásuk nincsen.

Gyógyszeres lázcsillapítás:

Mindegyik gyógyszer általában kb. 1-1.5 óra múlva kezdi kifejteni a hatását (injekcióban adva is), ezért magas láznál javasolt a gyógyszer beadása után fizikális hűtést alkalmazni, amíg a gyógyszer elkezd hatni. És ugyanezért 2-3 órán belül újabb lázcsillapító gyógyszert adni nem érdemes. Az antibiotikumoknak lázcsillapító hatásuk nincs.

Jelenleg a következő gyógyszercsoportok állnak rendelkezésünkre:

1. non-szteroid-gyulladásgátlók:

  • Ibuprofen: pl. Nurofen kúp és szirup, Algoflex baby szirup, Ibustar, Advil: recept nélkül kaphatóak, 3 hónapos kortól adhatóak. Adagolásuk a mellékelt betegtájékoztatóban olvashatóak. Korukhoz képest nagy súlyú gyerekeknél az adagolás megemelhető 10 mg/kg-ra (azaz a 1.5 éves 15 kg-s gyermek kaphat a 20mg/ml-s szirupból 7.5 ml-t), ha a korának megfelelő adag nem viszi le a lázát. Egy nap max. 3 adag adható.
  • Diklofenak: pl. Cataflam, Fortedol, Diclofenac: receptkötelesek

Közös mellékhatásuk, hogy a gyomornyálkahártya gyulladását okozhatják, túladagolásuk, hosszas alkalmazásuk, v. egyéb hajlamosító tényezők esetén gyomorfekélyt, gyomorvérzést idézhetnek elő.

2. Paracetamol: pl. Panadol szirup, Mexalen kúp, Rubophen tabletta, (tartalmazza a Coldrex és a Neo-Citran is): recept nélkül kaphatóak, 3 hónapos kortól adhatóak. Adagolásuk a mellékelt betegtájékoztatóban olvashatóak.  Egy nap max. 3 adag adható.

Túladagolva, hosszasan alkalmazva májkárosodást okozhat.

3. Amidazofen-csoport: pl. Algopyrin, Germicid kúp, Noraminophenazon kúp (Suppositorium noraminophenazoni), Antipiretikus kúp (Suppositorium antipyreticum pro infante és pro parvulo). Újszülöttkortól adható, receptköteles. 10 mg/kg-os dózisban adható, max. 3x/nap.

4. Aspirin-csoport: pl. Aspirin, Kalmopyrin: gyerekkorban nem javasoltak

A lázcsillapító hatás folyamatos biztosítása (magas és makacs láznál) és a mellékhatások csökkentése érdekében érdemes a 3 gyógyszercsoportot váltva alkalmazni, így ha szükséges, 3-4 óránként adható gyógyszer (pl. 8 órakor Noraminophenazon kúp, 12 órakor Nurofen, 16 órakor ismét Noraminophenazon kúp, és így tovább...)

Fizikális lázcsillapítás:

Kellemetlen szubjektív élmények miatt sok kritika érte, magas láznál a kíméletesen végzett fizikális lázcsillapítás hasznos lehet, amíg a lázcsillapító kifejti hatását.

Hűtőfürdő: a gyermek testhőmérsékletével megegyező hőfokú fürdővizet készítünk, mely kb. a gyermek melléig érjen. Ehhez folyamatosan a lába felől hozzákeverve hideg vizet folytunk, kb. 31-32 C-osra hűtve a vizet. A vizet közben többször összekeverjük, a gyermek hátát érdemes locsolgatni, közben játszani  vele, figyelmét elvonni. Kb. 15-25 perc szokott hatékony lenni, ha didergés, vacogás, lúdbőr, kékülés alakul ki, ellentétes hatást válthatunk ki, ilyenkor a gyermeket haladéktalanul vegyük ki, töröljük szárazra, hagyjuk átmenetileg meztelenül. Ha hatékony volt a hűtőfürdő, töröljük meg, öltöztessük könnyű pizsamába, alváshoz könnyű takaróval takarjuk be. 38 C alatt további hűtés nem szükséges. Hűtőfürdő közben a gyermeket sose hagyjuk magára, hideg vízbe sose tegyük.

Hűtőborogatás: Állott (azaz szobahőmérsékletű, kb. 22-24C-os) vízbe mártott törülközőbe/lepedőbe csavarjuk be a gyermeket meztelenül nyaktól lefelé teljesen. Ahogy a vizes ruha átmelegszik (vastagságtól függően pár perc), áztassuk be újra, és rakjuk újra a gyermekre. A vizes ruhás gyermek alá (az ágyra, vagy az ölünkbe) érdemes lehet egy száraz törülközőt tenni, hogy ne ázzon át az ágynemű vagy a ruhánk, de a gyermekre a vizes ruhán kívül több réteget ne tegyünk. A csuklón-bokán-homlokon alkalmazott borogatásnak lázcsillapító hatása a kis felület miatt nincsen. Lázas gyermeknél több réteg takarót (ún. dunszt) sose alkalmazzunk.

Mire kell figyelni?

1. 3 hónapos kor alatt 38 C feletti láz, 3-6 hónapos korban 39 C feletti láz esetén sürgős orvosi ellátásra, gyakran kórházi kezelésre lehet szükség, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

2. Megfelelő folyadékbevitel. A láz megemeli a folyadékszükségletet, ezért a gyermeknek extra folyadék szükséges (csecsemőkorban gyakoribb szoptatás, nagyobb gyermeknél lehűtött tea többször, kis adagokban ajánlott.) A bevitt folyadék nem elegendő, ha a csecsemő kutacsa fekvő helyzetben besüppedt, a gyermek szeme aláárkolt, nyelve fehér lepedékkel bevont,a vizelete kevés, sötét. Ha 6 órán belül kisgyermeknek nincs vizelete, kiszáradás tünete lehet, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

3. Ha a gyermek bőre szürke vagy kékes (ajkon lehet legjobban látni), vagy bőrvérzések jelennek meg rajta (ha üvegpoharat szorítunk rá, nem halványodik el, ellentétben a rovarcsípésekkel, kiütésekkel), haladéktalanul forduljon orvoshoz.

4. Ha a gyermek aluszékony, és nem ébreszthető vagy ébresztve 1 percen belül visszaalszik, zavart a tudata, vagy csecsemőkorban magas fejhangon (sikítva) sír, kutacsa feszes, elődomborodó, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

5. Ha a gyermek állapota rosszabbodik, láztalanul is elesett, (csak fekszik), láztalanul is szaporán veszi a levegőt, nyög, nehézlégzése van, vagy egyéb riasztó tünetet észlel, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

6. Lázas gyermek közösségbe ne menjen, lázas állapotban ágynyugalom javasolt (láz múltával felkelhet, könnyű aktivitás javasolt). Ha a gyermek otthoni ellátása nem megoldható, forduljon orvoshoz.

7. Ha a láz több, mint 3 napja tart, orvosi vizsgálat javasolt.

Készült a NEFMI szakmai protokollja alapján.

Gyermekmentő szolgálat oktatófilmje: